2011. június 12., vasárnap

ERASMUS - Innsbruck

2011. június (2-) 6-11

-4. nap (06.02. csütörtök)

utazás: Bp – Linzerhaus, Tauplitzalm


-3. nap (06.03. péntek)

utazás: Linzerhaus, Tauplitzalm – Grossglockner – 

Monte Crostis 

– Rif. Fabbro


-2 nap (06.04. szombat)

utazás: Rif. Fabbro – Dolomitok

Patscherhütte


-1. nap (06.05. vasárnap)

utazás: Patscherhütte - Innsbruck (Aldrans, Pizzanhof)1. nap (06.06. hétfő)

Pizzanhof, Aldrans: kiadós „parasztreggeli” a házigazda által termesztett tojással, sajt, sonka és minden más szokásos osztrák finomsággal. Gyors pakolás és utazás motorral a főiskolára. 5 km-es út a várostól délre fekvő faluból, kb. 10 perc.

PTH: érkezés. Első meglepetés, a motort nem kell lezárni, a parkolóban biztonságban van, nincs szükség lakatra, láncra. Némi bolyongás az épületben, ami eredetileg a 66-os téli olimpia sajtóközpontjának épült. Mindenütt tisztaság, rend. Az oktatók szobái nyitva, az ajtók kitárva még akkor is, ha nincsenek a helyükön. Az aulában diákok, publikus használatra szánt számítógépek, ingyenes nyomtatási lehetőség. A büfében a szokásos hideg kínálat mellett helyi specialitások, meleg ételek, levesek, desszertek. Uszoda, rekortán sportpálya, edzőterem, két könyvtár áll a hallgatók és az oktatók rendelkezésre.
9 körül találkozás Melanie Steinerrel, a helyi külkapcsolati iroda alkalmazottjával. Az egész épületben jó jelerősséggel elérhető WiFi-hez csatlakozva gyors előkészületeket végeztem a délelőtti órámra. A korábban még Budapesten kialakított moodle kurzusfelületet frissítettem, áttekintettem ismét a tervezett óra tartalmi elemeit.
10 órától hivatalos Erasmus megbeszélés, találkozás a programiroda helyi vezetőjével (Friedrich Wittib) és a szegedi kollégával, angol szakosként irodalmi témák oktatásával csatlakozik a programhoz. Az osztrák és magyar iskolarendszer összehasonlítása, a hallgatói csereprogram továbbfejlesztésének lehetőségei, távlati tervek egyeztetése kerültek a beszélgetés fókuszába. A vegyesen angol, német és magyar nyelvű beszélgetés kb. egy órás volt. Melanie korábban 6 évet élt és dolgozott Budapesten, a BTK-n. Remekül beszéli a nyelvünket.

11:30-kor kezdődött az első órám. Günter Nimmerfall, a helyi informatika tanár kurzusában vendégeskedtem. 15 hallgató, Günter és Friedrich Wittib vettek részt a stúdiumon. A bevezető szavak után az előkészített kurzusfelület gondolatmenetét követve az első 20 percben a web 2.0 pedagógiai alkalmazásának lehetőségeit villantottam fel egy online prezentáció segítségével. A hallgatók kedvezően fogadták a törekvésemet, hogy a régen tanult, keveset gyakorolt német nyelv nehézségeit legyőzve átadjam a témával kapcsolatos gondolataimat.

A kurzus gyakorlati részében a prezi.com alkalmazással dolgoztunk, szabadon választott témát kellett a hallgatóknak feldolgozni, szöveges, képi és videós tartalmakkal felépített prezentációt létrehozni. Az óra végére mindenki elkészült, a munkáik linkjét megosztották a kurzusfelületen, egymás prezentációit volt alkalmunk áttekinteni.
Az óra végi reflexiók kedvezőek voltak, Friedrich Wittib részéről is pozitív visszajelzést kaptam.
13 órakor a kari büfében meleg ebéddel kedveskedtek nekünk. Günter, Melanie, Friedrich, a szegedi kollegina és helyi mentora egy asztalnál fogyasztottuk el a gőzgombócot gulasch-sal. Kiváló ízvilág, kellemes hangulatú beszélgetés.
14 órára várt minket a kari rektor, Markus Juranek. A látogatás hivatalos részei közül a leginkább hangsúlyos beszélgetésben az intézményeink specialitásai, a további együttműködés lehetőségei és általános kérdések kerültek terítékre. A bologna folyamat, az egyetemi integrációs törekvések, és az IKT pedagógiai vonatkozásai adták a beszélgetés gerincét. A fél órás találkozó közös fotózással zárult, ami a kari honlap friss hírei között órákon belül meg is jelent.
A nap hátralevő része nem hivatalos programokkal folytatódott. A szegedi kollegina lányával töltöttem az aulában két órát, míg édesanyja tanított. Kihasználva az internetkapcsolat lehetőségeit rendeztem az e-mail elmaradásaimat, és online létem egyéb szükségleteit elégítettem ki. Sikerült skype kapcsolattal a családomat is elérni.
19 órakor tértem haza, gyors bevásárlás után most a szobában írom a beszámolót. Sem internet, sem TV. Villámvacsora és alvás, már csak ez mára a program. Az ablakon enyhe istállószag és néha tehénbőgés szüremlik be, tiszta alpesi időjárás, enyhe főnszél és bárányfelhők. Innsbruck gyönyörű.

2. nap (06.07. kedd)

7 óra, korai reggeli, hűvös napsütéses időben utazás motorral Hall im Tirol faluba (6 km), a Volksschuleba. Az iskola közelében nem volt nehéz megtalálni az ódon hangulatú kis falucska utcái közül a helyes útvonalat, a sokfelől érkező kisiskolások könnyen nyomra vezettek. Az iskola előtt találkoztunk a szegedi kolleginával és Melanieval, együtt kerestük fel az iskola igazgatóját.

Az iskolába lépve első benyomásra úgy tűnt, mintha egy waldorf iskolában lennénk. A több száz éves épület falai színesek, diákok műalkotásai díszítik a folyosókat, tantermeket. Igen, a műalkotás kifejezés nem túlzás. Különféle technikákkal készült, elsősorban képi alkotások – festmények, rajzok – dominálnak mindenütt az épületben.
Az igazgatói iroda tágas, kb. 40 m2, elegáns berendezés, a posztmodern üveg és bőr bútorok mellett híres helybéli festőművész képei láthatók a falakon. A szoba festése meglepően színes, később tudjuk meg, hogy a teljes iskolai színvilágot a Feng Shui elvei alapján állították össze. Röviden bemutatkoztunk, megismerhettük az iskola történetét, jelenlegi törekvéseit. Az igazgató igen innovatív, nyitott az újdonságok felé, határozott elképzelései vannak, azokért kiáll, módszertanilag inkább a „nyitott osztály” modellt preferálja a frontális modell helyett. A tanítóknak azonban meghagyja a szabadságot, hogy személyiségükhöz, karakterükhöz a leginkább közel álló modellt alkalmazzák.
Direkt tanórák látogatására, teljes foglalkozások megtekintésére nem kaptunk lehetőséget, de a „tárlatvezetés” során a legtöbb osztályba bepillanthattunk. Elsőtől negyedik évfolyamig 2-2 osztály tanul egyidejűleg az iskolában, saját tantermeik mellett igen sok speciális helyiség áll a rendelkezésükre. Könyvtár, barkácsszoba, kísérleti labor, fejlesztőpedagógiai szoba, „dühöngő”, mozi- és színházterem.
Engedélyt kaptam fényképek készítésére is, azzal a megkötéssel, hogy gyerekarcok ne látszódjanak. Zömmel tárgyakról, helyiségekről készült fotóim többet mondanak a szavaknál.
A záró beszélgetésben egyebek mellett az anyagiakra is volt alkalmam rákérdezni, kb. azonos heti óraszámok mellett nagyságrendileg 4-5x annyi fizetést visz haza egy tanító ebből az iskolából, mint egy átlagos budapesti pályatársa. Az osztálylétszámok lényegesen kisebbek, a felszereltség, a munkakörülmények lényegesen jobbak…

10 órakor egyedül indultam tovább Innsbruck belvárosába, az Egyetem főépületének aulájában rendezték meg épp ezen a napon  2011 évi eLearning napot, mobile learning témában. 8 előadást hallgattam meg német nyelvű előadók tolmácsolásából, de különböző európai országok képviselőitől. A témákat illetően voltak izgalmas és kevéssé újszerű, vagy kevéssé érdekesen tálalt témák. És megvallom, néha elvesztettem a fonal végét, a tiroli dialektussal hadaró előadókat néha nehezen követtem.
A legizgalmasabb előadásban a Linzi Ars Electronica központ Future Lab vezetője bemutatta a városi geoinformációs rendszert. Egy 5x5 m-es járható térképre, vagy egy filofaxban elrendezett nyomtatott „könyv” lapjaira, vagy egy megfelelően nyomtatott plakátra egy egyszerűnek tűnő tollal rajzol vagy pöttyint a látogató, és a tollhegyben elhelyezett speciális kamera illetve bluetooth segítségével az adatbázisból a megfelelő információk kerülnek a kijelzőre. Az adatbázis magában is döbbenetes, 1947-től évente megjelenő statisztikai évkönyv digitalizált adatai mellett 10000 méternyi könyvet, térképet, vázlatot dolgoztak fel hozzá. Minden, de tényleg minden városi információ elérhető így, de ami az legizgalmasabb, hogy adott információt időutazás során nyomon követhetünk, a változások is kitűnően érzékelhetők. Csoda!
A konferencia pódiumbeszélgetéssel zárult, a kiemelt előadók és a helyi moderátor áttekintést adtak a nap során hallottak kapcsán felmerült újabb gondolataikról. Érdekes, hogy a konnektivizmus a különböző netgenerációs modellek egyáltalán nem kerültek napvilágra.
17 órakor zárult a rendezvény, a szokásos borongós, de meleg délutáni alpesi időjárásban indultam vissza egy rövid WiFi kapcsolat erejéig a főiskolára, onnan este haza.  

3. nap (06.08. szerda)

Melanie a főiskoláról kísért minket át a közeli gyakorlóiskolába. Az igazgatónő, Karoline Abfalter irodájában fogadott, majd gyors körbevezetés után az egyik osztályban kedves férfi tanító XZ órájának lehettünk részesei. Kolléganőm kedvéért ismét angol nyelvű órát láttunk, keverve vegyek német részekkel. A tanító nem csak bemutatott minket a gyerekeknek, hanem kérdezhettek is tőlünk. Mikor észlelték, hogy velem németül is lehet beszélni, szinte bombáztak a kérdéseikkel. A legérdekesebb kérdés egy kissráctól az volt, hogy mit isznak Magyarországon az emberek, ha nincsenek nagy hegyek…
Az innsbrucki látogatás egy izgalmas pontja következett, a Bergisel sí sánc megtekintése.  A 66-os és 76-os téli olimpiákra épült sáncra különleges liftekkel lehet feljutnom, fentről gyönyörű kilátás nyílik a hegyek láncai között elterülő városra. Különleges élmény volt, - Köszönjük Melanie és Erasmus –a sánc feletti üvegfalú kávézóban a város felett kólázgatni.
Visszatérve a főiskolára munkaebéd következett, a kari informatikusokkal. Majd délután a második órám. Reinhard Wiesner csoportjában ismét a prezi került terítékre. Kicsit szűkös időkeretek között csak a tervezett óra egy töredékét sikerült megvalósítani, de a lényeg, a gyakorlati rész maradéktalanul sikeres volt, minden hallgató össze tudta állítani élete első prezi-jét.
Estébe nyúlt a beszélgetés Reinharddal és a napi webes rutin elintézése.
Kellemetlen, csepergő esőbe motoroztam fel a szállásra.

4. nap (06.09. csütörtök)

Volksschule Neuarzl a reggeli első célállomás. A szokásosan kitűnő reggeli után hűvös, nedves időben indultam útnak. 10 km-re a szállásomtól, egy két tanítási nyelvű iskolába vártak minket. A szegedi kollegina gyermekével már az igazgatóiban fogadtak Gerlinde Egger társaságában. Megtudtuk, hogy az iskola tanulóinak 60 %-a nem osztrák, hanem különböző első- vagy második generációs idegen oszrágbéliek gyermekei. Az osztályközösségekben ez nem okoz semmiféle problémát, ilyen jellegű feszültség nincs, de gondokkal küzdenek.
Harmadik osztályban kezdtünk, a fiatal tanítónő interaktív táblás alkalmazással készült a síkidomok kerületének gyakorlásához, de technikai nehézségei adódtak. Igyekeztem besegíteni, de maradéktalanul nem tudtuk kijavítani a hibát. A gyakorlást énekes lazítás és játék követte. Az udvari szünet után egy második osztályt látogathattunk meg. Szintén fiatal tanítónő dolgozott a gyerekekkel, angol nyelvű játékot készítettek el fénymásolt lapokból, színezhető saját könyvecskét készítettek, amit később az olvasás gyakorlására használtak. Attraktív és lendületes tempó, meleg elfogadó, de határozott hangvétel jellemezte a kolleginát.
A második szünetben kedvesen búcsúztattak minket az igazgatóiban.
Kihasználva az esőmentes időszakot motoros Stadtrundfahrt után kora délutánra értem a főiskolára.
Melanieval értékeltük a heti tapasztalatokat, elvégeztük a szükséges adminisztratív teendőket búcsúzásul kedves ajándékokat kaptam vendéglátómtól. Nagy hálával tartozom Melanienak, precízen összeállított programunkban mindig magunk mellett tudtuk vagy éreztük. Lelkesen segített, nyitott volt javaslatainkra, egy héten keresztül törődött velünk. Szegedi kollégám idő közben haza indult, vele már nem találkoztam, csak feltételezem, hogy hasonlóan gondolja.
Fél négytől kezdődött az utolsó órám, Günter elsőéves csoportjában ismét a prezi alkalmazás került terítékre. A nyelvi nehézségeimtől való félelmem már teljesen eloszlott, csaknem olyan hangulatban kezdtem meg az órát, mintha otthon lennék. Ez a csoport is nagyon nyitottan és látható tetszéssel fogadta az online prezentációkészítés lehetőségeit, óra végére érdemben sikeres munkák születtek, a kurzus moodle felületén szépen összegyűltek a linkek. Spontán tapssal búcsúztak tőlem a hallgatók…
Estig maradtam a suliban, igyekeztem bepótolni online lemaradásaimat, igyekeztem tájékozódni a hétvégére várható időjárásról.
Este természetesen esőben mentem haza.


5. nap (06.10. péntek)

Fél nyolcas reggelit csak kapkodva dobáltam be, kicsit késében voltam. A választék a szokásos, ezúttal dupla adag sütivel!
7:50-kor már várt a gyakorló iskola igazgatónője, udvariasan fogadott és elkísért a kiválasztott osztályhoz. A 4.a osztályfőnöke Andreas magas, elegáns, sportos negyvenes. A gyerekekkel kimérten kedves, határozott és végtelen nyugalmat áraszt. 20 fős osztályával épp egy musical premierje előtt állnak, így a reggeli alkalom első részében a zenéé volt a főszerep. Gitáros beéneklés, három szólamú gyakorlatok együtt és szólóban is, zenés szorzótábla gyakorlás. Csillogó és boldog tekintetek, örömteli zenélés töltötte be a termet. A beéneklő gyakorlatok után két részletet kiemeltek, azt zenés kísérettel próbálták.
Közvetlenül ez után földrajz dolgozat következett, a téma: Tirol. A gyerekek egy fél vezényszóra szétrántották asztalaikat, gurulós székeikkel hamar elhelyezkedtek egymástól „biztonságos” távolságra és 20 perc alatt kitöltötték a felmérőt. Az ellenőrzést már együtt végezték, a beszedett dolgozatokkal a kezében Andreas gyorsan megmozgatta az egész osztályt, a kifüggesztett Tirol térképen együtt tekintették át a jó válaszokat.
A reggeli tömb harmadik részében KRESZ vizsgára készülve power point-os játékkal gyakorolták a különböző kereszteződésekben adódó közlekedési helyzetek megoldását. Tirolban 10 évesen közlekedhetnek a gyerekek a közúton is, ha vizsgát tesznek KRESZ-ből…
10 óra tájban mentünk ki az udvarra, a gyerekek különös tanári beavatkozás nélkül lazítottak, a fennmaradó rövid időmben néhány tanítóval és Andreassal beszélgettünk. Szomorú konklúzió, jobb körülmények között, kevesebb óraszámmal kb. négyszeres fizetésért dolgoznak az osztrák tanítók, mint itthoni pályatársaik.

10:30-ra a főiskola 404-es szobájába vártak, informatikus kollégákkal beszélgettünk, a szerdai ebéd gondolatmenetét folytatva összevetettük a tapasztalatainkat. Örömmel fogadták az informatika műveltségterületi képzésünkről mutatott információkat, ugyanis a közeljövőben terveznek valami hasonlót elindítani. A megbeszélés bécsi hosszúkávé mellett folytatódott a büfében, ha ugyan nem is kávézom, ne menjek úgy haza egy ausztriai útról, hogy nem kóstolom meg a helyiek nagy kedvencét.
Dél tájban elbúcsúztam a kollégáktól, felkerestem Güntert is, de csak az asztalára tudtam elhelyezni az apró ajándékot, amit neki szántam. Melanietől is elbúcsúzva az út hivatalos rész lezárult.
Indulás előtt egyszer utoljára kihasználtam a kari wifi elérést, minden új és függő online ügyet elrendeztem és szomorúan konstatálva a hétvégi időjárás előrejelzést indultam a városba.

Már esőruhában kellett átgurulni a RUS-ba, a helyi bevásárló központba. Az útra élelmet és a családomnak emlékeket vásároltam, feltankoltam a motort is. Lélekben lemondtam a svájci kerülőről, a mostani állás szerint egyenest Budapestnek veszem az irányt, várhatóan végig esőben kell vezetnem. Kettős érzésekkel zárul az utolsó este, fájó szívvel hagyom itt a szinte már karnyújtásnyi közelségbe került svájci hágókat, de ugyanakkor nagy örömmel indulok haza a családhoz.

Este pakolás, rendeztem a számlát a háziakkal, betápláltam a GPS-be az útvonalat és igyekszem korán nyugovóra tréni.